Etusivu > Ajankohtaista
DSC_9862

Ajankohtaista

Viisaasti Vesillä uutiset

11.3.2017 10.58

11.03.2017 | Ulkoilijat: Nyt varovaisuutta jäillä liikkuessa!

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui kaksi henkilöä. Satakunnassa hukkui nainen tuntemattomasta syystä ja Uudellamaalla mies vajottuaan moottorikelkalla jäihin. Viime viikkoina on kuitenkin uutisoitu useista vaaratilanteista, jossa jäihin vajonneet on pelastettu viime hetkillä joko kanssaihmisten tai pelastusviranomaisten toimesta.

Alkuvuoden aikana jäihin on vajonnut jo lukuisia ihmisiä, jotka ovat olleet liikkeellä niin jalkaisin kuin eri kulkuneuvoilla. 

-Tänä viikonloppunakin upea sää houkuttaa varmasti ulkoilijoita ulos sankoin joukoin ja osa heistä suuntaa jäälle. Jokaisen on kuitenkin syytä pitää mielessä, että jäällä liikuttaessa on aina olemassa riski, että se pettää, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Sää on vaihdellut melkoisesti viime viikkojen aikana, mikä on omiaan jättämään jäähän esimerkiksi vaikeasti havaittavia railoja. 

-Se, että jäällä liikkuu muitakin, ei välttämättä ole merkki turvallisuudesta, etenkään, jos ei itse tunne kyseisen alueen virtauksia tai muita mahdollisia vaaranpaikkoja. Jos on epävarma jään kestävyydestä, kannattaa mieluummin jäädä rannalle nauttimaan ulkoilusta. Jäälle suuntaavien taas on syytä varustautua vähintään kaulalla käyttövalmiina roikkuvin jäänaskalein ja kerrata opit jäistä pelastautumiseen.

Jäihin vajoamisesta aina ilmoitus hätäkeskukseen

Jäihin vajoamisesta on aina syytä ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka avannosta pääsisikin pois omin voimin. Näin vältetään avannosta ja sitä ympäröivistä jäljistä johtuvat turhat hälytykset ja mahdolliset pelastusoperaatiot, jotka kuluttavat viranomaisten resursseja.

Moottoriajoneuvoilla, kuten moottorikelkoilla, jäällä liikuttaessa tulee tuntea erityisen hyvin paikalliset syvyys- ja jääolosuhteet sekä mahdolliset virtapaikat. Autoilijoiden on syytä käyttää ainoastaan merkittyjä jääteitä niiden ollessa auki. 


Palaa otsikoihin