Etusivu > Ajankohtaista
DSC_9862

Ajankohtaista

Viisaasti Vesillä uutiset

11.12.2017 | Marraskuussa löytyi hukkuneena seitsemän henkilöä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mediasta kerättyjen ennakkotietojen mukaan marraskuussa löytyi hukkuneena kuusi miestä ja yksi nainen. Kaksi heistä oli aiemmin kadonneeksi ilmoitettuja nuoria miehiä, jotka löydettiin etsintöjen jälkeen Helsingissä ja Turussa hukkuneena. Talven ensimmäiset kohtalokkaat jäihin vajoamiset tapahtuivat Posiolla ja Sodankylässä. Lisäksi yksi henkilö hukkui sekä Haminassa että Hirvensalmella.

Suomen etelä- ja keskiosissa vesistöt ovat pääsääntöisesti vielä täysin auki. Pohjoisimmassa Suomessa sen sijaan on jo nautittu pakkassäistä ja myös järvien jäät ovat saaneet jääpeitteen. Tällä hetkellä sekä veteen että jäihin pudonneita uhkaa hypotermia, elleivät he pääse nopeasti ylös ja saa kuivaa ylleen.
- Oikean varustautumisen merkitys on oleellista. Jos nyt vielä vesillä liikkuu, niin pelastusliivit ja kuivapuku ehdottomasti päälle. Jäälle lähtiessä tulee olla vähintään naskalit kaulassa, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Kannattaa myös kerrata ohjeet jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen, kehottaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen
- Toistaiseksi jäälle lähtöä on vielä syytä harkita tarkkaan. Vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella esimerkiksi virtauksista tai lumisateista johtuen. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, Heinonen muistuttaa.
Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi-marraskuussa hukkuneita on 79, mikä on 10 vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

 

Lisätietoa hypotermiasta ja ohjeet hypotermian uhrin auttamiseen: Hypotermia 

Vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen: Jäällä liikkuminen

Tarkemmat hukkumistilastot: Hukkumistilastot 

Sisävesien jäätilanne  

Meren jäätilanne

LISÄTIETOJA
Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, gsm 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi

 


Palaa otsikoihin