Etusivu > Ajankohtaista
DSC_9862

Ajankohtaista

Viisaasti Vesillä uutiset

22.06.2016 | TIEDOTE: SUH vetoaa juhannuskansaan: Pidetään pelastusliivit päällä ja humalaiset rannalla

Keskikesän juhla lähestyy ja ihmiset suuntaavat juhannuksen viettoon eri puolille Suomea vesistöjen ääreen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluaa muistuttaa juhlijoita siitä, että humalassa on syytä pysyä rannalla ja että vesille lähtiessä tulee aina käyttää pelastusliivejä.

”Ihmisten mielissä elää vahvasti kuva sepalus auki soutuveneestä pudonneesta ja hukkuneesta miehestä, eikä tämä, ainakaan juhannuksena, kovin kaukana totuudesta olekaan. Valtaosa hukkuneista on alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi heikentää arviointi- ja toimintakykyä ja vaikuttaa myös uimataitoon. Meidän viestimme on, että alkoholi ja vesillä liikkuminen tai uiminen eivät sovi yhteen. Humalassa kauniista yöttömästä yöstä kannattaakin nauttia rannalla”, vetoaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Pidetään huoli kaverista: Tavoitteena historiallinen 0 hukkumista

SUH tavoittelee tänä juhannuksena historiallista nollaa hukkumistapausta. Heinosen mukaan tavoitteeseen kyllä päästään, kun ihmisillä pysyy touhussa maalaisjärki mukana ja kavereista pidetään huolta.

"Juhannussaunaan on hyvä mennä vähintään kahdestaan ja vielä viimeisellekin pulahdukselle mennään yhdessä – silloinkin on riski liukastua tai voimat saattavat loppua kesken uinnin. Pidetään myös humalaiset kaverit rannalla, jos he eivät itse ymmärrä siellä pysyä".

”Jos sinne vesille on aivan välttämättä päästävä, niin sitten pelastusliivit ehdottomasti päälle. Suurin osa veneilijöistä, jotka hukkuvat, ovat olleet liikkeellä ilman pelastusliivejä. Useimmat heistä olisivat pelastuneet, jos heillä olisi ollut liivit oikein päälle puettuna. Pidetään siis huoli itsestämme ja läheisistämme tänä juhannuksena.”

Viisaasti Vesillä –kampanjan nettisivuilta lisävinkkejä turvalliseen vesillä liikkumiseen

Juhannuksen aatonaattona avattavilta Viisaasti Vesillä –kampanjan nettisivuilta löytyy lisää vinkkejä turvalliseen juhannukseen ja kesänviettoon vesillä - muun muassa näppäriä vinkkejä mökkirannalle pelastusvälineiksi. Kampanjasivustolle on koottu tiivistä tietoa niin rannalla aikaansa viettäville kuin eri välinein vesillä liikkuville. Mukana on esimerkiksi ohjeet turvalliseen suppailuun tai sopivien pelastusliivien valintaan sekä runsaasti erilaisia videoita vesiturvallisuudesta.

”Hyvä uimataito, asianmukaiset varusteet ja oikea asenne antavat vapauden nauttia vesillä liikkumisesta turvallisesti. Viisaasti Vesillä –kampanjan tavoitteena on tarjota käytännönläheisiä ohjeita erilaisiin tilanteisiin vesillä ja tätä kautta ennaltaehkäistä tapaturmia ja hukkumiskuolemia. Kierrämme kesällä Pelastu ja pelasta –kiertueen merkeissä eri puolella Suomea, ja näytämme ihmisille kädestä pitäen, miten itsensä tai veden varaan joutuneen kaverin voi pelastaa eri välinein. Se ei loppujen lopuksi ole kovinkaan monimutkaista, pitää vaan tietää kuinka toimia”, kertoo Viisaasti Vesillä –kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.                                                                                                                                    

Lisätiedot:

Viisaasti Vesillä –projektikoordinaattori Laura Sulkava, puh. 040 588 8272, laura.sulkava(at)suh.fi

Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi

SUH:n tilastot juhannuksena hukkuneista: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/juhannuksena_hukkuneet

SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2016: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2016

Viisaasti Vesillä –kampanja (sivut avautuvat 23.6.2016): www.viisaastivesilla.fi

Viisaasti Vesillä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kampanja, jonka toteutuksessa ovat mukana Suomen Meripelastusseura, Rajavartiolaitos, poliisi, sisäasiainministeriön pelastusosasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Kampanjaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys RAY. Yhteistyökumppaneina ovat Motonet, LähiTapiola ja Rautio Sports.

Viisaasti Vesillä -kampanjan videot ovat myös vapaasti hyödynnettävissä:

Muista käyttää vesillä liikkuessasi pelastusliivejä: https://www.youtube.com/watch?v=byP2yvBZtqQ

Alkoholi ei kuulu vesille: https://www.youtube.com/watch?v=oMCGIH1s-6U

Veneilyssä tulee muistaa oikeat turvavarusteet: https://www.youtube.com/watch?v=805CmhqS4yU

Lasten kanssa rannalla – uimataito on kansalaistaito https://www.youtube.com/watch?v=dIVdra9bnF4

 

 


Palaa otsikoihin