Etusivu > Ajankohtaista
DSC_9862

Ajankohtaista

Viisaasti Vesillä uutiset

22.09.2016 | LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyössä tekemälle jääturvallisuusvideolle kunniamaininta

LähiTapiolan turvallisuusvideo heikoista jäistä sai kunniamaininnan kansainvälisessä International Safety Media Awardsissa. Palkinto jaettiin Safety2016-konferenssissa Tampereella 21.9.2016. Video tuotettiin yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton, SUH:n, kanssa helmikuussa 2015, ja videon aiheena on, että heikoilla jäillä liikkuminen on turvallista oikein varustautuneena ja että jäillä liikkumiseen täytyy varautua huolella.

LahiTapiola - jaaturvallisuusvideo

LähiTapiola tekee turvallisuusaiheista viestintää systemaattisesti muun muassa paloturvallisuudesta, liikenneturvallisuudesta, tapaturmien ehkäisystä ja vesiturvallisuudesta, jossa LähiTapiola tekee yhteistyötä SUH:n kanssa. Yhteistä viestintää on tehty esimerkiksi veneilyturvallisuudesta, uimataidon tärkeydestä ja heikoilla jäillä liikkumisesta. 

Palkitulla videolla kuvattiin tilanne, jossa henkilö putoaa avantoon tavallisissa talvivaatteissa ja kelluntapuvussa sekä muuten varustautuneena. Rinnakkaiskuvat näyttävät, miten jäistä pääsy ilman oikeita varusteita ei onnistu. Oikein varustautuneena avannosta nousu on helpompaa. Videolla käydään läpi varusteita, kuten jääpiikkejä, kelluntavarusteita ja pelastautumisen toimintamallia. Video toteutettiin niin, että LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen toimi koehenkilönä ja mukana oli SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen sekä Suomenlahden Merivartiosto. Video tehtiin Merivartioston valvonnassa.

Konkreettinen esitys varusteiden merkityksestä

– Jäillä liikkuminen ja heikot jäät on meillä Suomessa toistuva olosuhde, joka valitettavasti vuosittain aiheuttaa vaaratilanteita ja jopa hukkumisia. Halusimme tuoda tähän aiheeseen näkökulman, joka konkretisoi oikean varustautumisen merkitystä. Jäillä liikkuminen on turvallista jos on varustautunut oikein, mutta heikoille jäille ei pidä mennä. Oikein varustautuneena jäistä on kuitenkin mahdollista pelastautua, Määttänen kertoo.

Video ja siitä tehty tiedote sai keväällä 2015 paljon mediahuomiota ja sitä on käytetty sekä LähiTapiolan että SUH:n viestinnässä useaan kertaan aiheen ja toteutuksen ajattomuuden ansiosta.

–Tavoitteenamme on, että jokaiselle on mahdollisuus nauttia vesistöistämme turvallisesti eri vuodenaikoina. Tämä edellyttää, että ihmiset osaavat varustautua oikein esimerkiksi jäillä liikkuessaan. Olemme iloisia, että LähiTapiolan kanssa tekemämme yhteistyö on mahdollistanut monipuolisen vesiturvallisuusviestinnän, jota voimme hyödyntää hukkumisten ennaltaehkäisemiseksi tehtävässä työssä, SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo.

Turvallisuusviestinnän kilpailu on kansainvälinen, ja palkinnot jaetaan kahden vuoden välein. Safety-konferenssi on yksi maailman suurimmista turvallisuuden ja tapaturmienehkäisyn alalla. Osallistujia on tänä vuonna yli tuhat noin sadasta eri maasta. Konferenssin päätukija on WHO. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin Tampereella ja järjestelyvastuu oli THL:llä.

Alla palkittu video:

Palaa otsikoihin