Etusivu > Ajankohtaista
DSC_9862

Ajankohtaista

Viisaasti Vesillä uutiset

4.9.2018 | Hukkumistilastot kasvoivat jälleen elokuussa - 16 hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui 16 ihmistä, kaikki miehiä. Hukkumistapauksista sattui seitsemän uidessa, neljä vesiliikenteessä ja viiden hukkumisen syy on tuntematon. Lisäksi yksi heinäkuussa kadonneeksi ilmoitettu henkilö löytyi hukkuneena. Pääosa hukkuneista oli yli 65-vuotiaita. Tammi-elokuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut jo 74 ihmistä, mikä on 17 enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Tavanomaista lämpimämpänä jatkunut sää ja lämpimät vedet houkuttivat ihmisiä edelleen uimaan ja vesille elokuussa.

  • Valitettavasti heinäkuun synkät hukkumistilastot saivat jatkoa. Käytännössä elokuun aikana joka toinen päivä joku menehtyi hukkumisen seurauksena, kertoo Viisaasti Vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.
  • Näiden surullisesti päättyneiden tapausten lisäksi iso joukko veden varaan joutuneita on onneksi myös saatu pelastettua ajoissa kanssaihmisten, vapaaehtoisten meripelastajien tai viranomaisten toimesta. Hyvä sää ja lämpimät vedet lienevät osaltaan auttaneet, ettei hukkumisluvut ole vielä ikävämmät. Huonommissa olosuhteissa tilastot voisivat näyttää paljon hurjemmalta.

Hyvät uinti- ja veneilykelit näyttävät edelleen jatkuvan, mutta ilma ja sen myötä vesistöt alkavat pikku hiljaa viilentyä. Vesien kylmentyessä myös hypotermian uhka tulee taas ajankohtaiseksi ja oikeanlainen varustautuminen on vesille lähdettäessä entistä tärkeämpää. Sulkava muistuttaa, että kylmä vesi kangistaa nopeasti ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastusliivejä tai pelastuspukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

Elokuussa hukkumiskuolemista tapahtui seitsemän Etelä-Suomessa, viisi Itä-Suomessa, kolme Länsi- ja Sisä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa. Viime vuonna elokuussa hukkui 10 ihmistä ja tammi-elokuussa 57 ihmistä.

Viisaasti Vesillä -kampanja vierailee vielä Itä-Suomessa ja Lahdessa

SUH:n Viisaasti Vesillä -kampanja on kesän aikana kiertänyt jälleen opettamassa vesiturvallisuus- ja pelastustaitoja ympäri Suomen. Elo-syykuun vaihteessa kiertue on pyörähtänyt Itä-Suomessa.

  • Esimerkiksi Karjalan Prikaatissa noin 1600 varusmiestä sai parin päivän aikana rautaisannoksen vesiturvallisuustietoutta. Kiertueemme päättyy 7.-8.9. Lahden messukeskukseen Kokonaisturvallisuus 2018 -tapahtumaan, jossa halukkaat pääsevät testaamaan vesiturvallisuustaitojaan osana Security Track -tietotaitokilpailua, mainostaa Sulkava


LISÄTIETOJA 


Viisaasti Vesillä -projektikoordinaattori Laura Sulkava, puh. 040 588 8272, laura.sulkava(at)suh.fi

SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi


SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2018: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2018

Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan sivuilta lisätietoa ja ohjeita turvalliseen vesillä liikkumiseen eri kohderyhmille: www.viisaastivesillä.fi

Viisaasti Vesillä -tapahtumakalenteri: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/tapahtumat

Kokonaisturvallisuus 2018 - turvallisuuden suurtapahtuma: http://www.lahdenmessut.fi/fi/tapahtuma/kokonaisturvallisuus-2018

Pintaveden lämpötilat (SYKE): http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/twlx2/vesitilanne.html


Palaa otsikoihin