Etusivu > Pelastu ja pelasta > Alkoholi

Alkoholi

”Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista on tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.”

Todennäköisesti jokainen on kuullut sen faktan, että alkoholi ei kuulu vesillä liikkumiseen. Vaikka laissa on määritetty, että veneillä ei saa yli promillen humalassa, käytännössä se tarkoittaa sitä, että alkoholi ei saa vaikuttaa veneilyyn. Poliisilla voi puuttua toimintaan, jos humala vaikuttaa toimintakykyyn, vaikka veren alkoholipitoisuus olisi alle promillen, 

Alkoholi

  • Heikentää arviointikykyä
  • Heikentää toimintakykyä
  • Voi viedä uimataidon jopa kokonaan

”Et syntynyt hukkumaan humalassa. Asenne ratkaisee.”

Hälyttävä määrä hukkuneista on toiminut alkoholin vaikutuksen alaisena. Kyseinen tilasto kaunistuu ainoastaan asennemuutoksella. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Sinä voit vaikuttaa asenteisiin: käyttäydy itse asianmukaisesti ja ohjeista myös tuttujasi. Syyllisyyden taakka on valtava, jos joutuu jälkikäteen pohtimaan ”olisin voinut estää tämän”.

Sinä etkä lapsesi syntyneet hukkumaan humalassa. Muista, että aikuinen on aina esimerkkinä lapsille. Alkoholin nauttiminen veden äärellä viestittää lapselle, että kyseinen toiminta on hyväksyttävää. Luota Kummeliin eli ”älä lotraa”.