Etusivu > Pelastu ja pelasta > Jäällä
Jääturvallisuuskuva

Jäällä

Yksi yleisimmistä paikoista hukkua on tutussa rannassa, esimerkiksi mökkirannassa. Sama valitettava fakta pätee niin kesä- kuin talviaikaankin. Tutussa rannassa tulee ehkäpä luotettua liikaa aikaisempaan kokemukseen: "ei ennenkään ole mitään sattunut".

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään, jäällä liikkumiseen liittyvät riskit ja varustautuu oikein. Muistathan, että kirkasta teräsjäätä on oltava vähintään viisi senttimetriä, jotta se kestää yksin jalkaisin liikkeellä olevan ihmisen painon.


Jää eri vuodenaikoina

Syksyisin jään muodostumiseen ja kestävyyteen vaikuttaa olosuhteiden lisäksi se, onko kyse järvestä vai merestä. Keväällä jään petollinen sulaminen aiheuttaa sen, että päällisin puolin voi näyttää siltä, että jää kestäisi.

Lue lisää


Vaaranpaikat

Älä liiku jäällä ennen kuin olet täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Jään paksuuteen ja kantavuuteen vaikuttaa vallitsevat olosuhteet, kuten virtaukset. 

Lue lisää


Jäistä pelastautuminen ja pelastaminen

Jokaisen jäällä liikkujan tulee varautua siihen, että jää voi pettää jopa tutuissakin paikoissa. Näin ollen jokaisen on myös syytä muistuttaa mieliin, miten jäistä voi pelastaa itsensä tai kaverinsa. 

Lue lisää


Hypotermia

Jäihin vajonnutta uhkaa helposti hypotermia, erityisesti, jos avannosta ei pääse nopeasti ylös tai jollei kuivia vaihtovaatteita ole pikaisesti saatavilla. Hypotermisen uhrin auttamisessa on myös huomioitava tietyt tekijät, jottei vahingossa aiheuta lisää harmia.
Hypotermiatietouden lisäksi löydät tältä sivulta tietoa tuulen vaikutuksesta pakkasen purevuuteen.

Lue lisää

Talvivarusteet

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä ennen kaikkea, että varustautuu oikein.

Lue lisää

 Moottoriajoneuvot jäällä

Yksinään kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottoriajoneuvoilla jäällä ajattaessa jäätä tulee kuitenkin olla huomattavasti enemmän koko ajoreitin matkalla. Autolla on turvallista ajaa ainoastaan merkityillä jääteillä. 

Lue lisää 


Talviuinti

Talviuinti on edullinen ja luonnonläheinen harrastus, jota voi harrastaa lukuisissa talviuintiseuroissa- ja paikoissa. Kylmään veteen pulahtaessa on kuitenkin hyvä muistaa muutamat turvallisuussäännöt ja asianmukaiset varusteet. 

Lue lisää