Etusivu > Pelastu ja pelasta > Jäällä > Hypotermia
Naisluistelija-aurinkoisella-jäällä_2280x924

Hypotermia

Kuinka tuuli vaikuttaa kylmyyteen?

Tuulen vaikutus pakkasen purevuuteen voidaan arvioida viimaindeksin avulla.
Viimaindeksi

Hypotermia

Kun ihmisen ruumiinlämpö laskee alle 35 asteen, puhutaan hypotermiasta.  Vesi tunkeutuu vaatteiden läpi hetkessä ihmisen joutuessa veteen. Vesi jäähdyttää elimistöä monta kertaa nopeammin kuin yhtä lämmin ilma. Kuinka kauan kylmässä vedessä kestää, riippuu sekä veden lämpötilasta että uhrin iästä, kunnosta ja ruumiinrakenteesta. Alla on suuntaa antava taulukko.

hypotermiakuva

Kylmäsokki

Kun ihminen esim. putoaa yllättäen kylmään veteen, laukaisee tämä joukon vasteita. Elimistö toimii refleksinomaisesti ensimmäisten sekuntien ajan. Paniikki ja pakokauhu tunne saavat uhrin "haukkomaan henkeä", jolloin hän vetää helposti vettä keuhkoihinsa. Liikahengityksen seurauksena veren hiilidioksidipitoisuus laskee, mikä heikentää tajunnan tasoa.

Hypotermian oireet

Voimakas ihon jäähtyminen on myös tuskallisen kivuliasta. Kun sisäelinten lämpötila laskee alle 36 asteen, alkaa ilmetä esim. seuraavia oireita: nälkä, huonovointisuus, puhumattomuus, väsymys, huonotuulisuus, sammalteleva puhe sekä sekavuus.

Kun sisäelinten lämpötila laskee alle 30 asteen, vaipuu suurin osa ihmisistä tajuttomuuteen. Hermojen johtumishäiriöstä seuraa kuolemaan johtava sydämen kammionvärinä.

Hypotermisen uhrin auttaminen

Hypotermista uhria on vältettävä hieromasta (verenkierron vilkastuminen voi aiheuttaa jälkijäähtymisen). Älä nosta tai kuljeta kainaloista, äläkä liikuttele rajusti, ettet tahattomasti laukaise sydämen kammiovärinää. Älä anna alkoholia. Puhu uhrille ja rohkaise häntä!

Osaa auttaa kaveria


 1. Toimi ripeästi, mutta siten, ettet itse joudu uhriksi.
 2. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.
 3. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta, konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.
 4. Jos auttajia on useampia, voitte muodostaa pelastusketjun.
 5. Liikuttele kylmettynyttä erittäin varovaisesti. Hieronta, alkoholi ja nopea lämmittäminen voivat aiheuttaa vaarallisen jälkijäähtymisen.
 6. Suojaa vedestä autettu lisäjäähtymiseltä ja toimita terveyskeskukseen.
 7. Jos uhri on tajuton, varmista hapensaanti, suojaa lisäjäähtymiseltä ja toimita uhri nopeasti sairaalaan. Älä elvytä tajutonta uhria. Syvästi alilämpöisen painantaelvytys voi aiheuttaa hengenvaarallisen sydämen kammiovärinän.

Tajuissaan oleva uhri

Tajuissaan oleva uhri voi vaipua tajuttomuuteen ensiavun ja kuljetuksen aikana. Tämän vuoksi olisi hyvä selvittää tapahtumien kulku uhrin kanssa. 

Hoitavalle lääkärille seuraavat tiedot ovat tärkeitä: 

 • Arvio hypotermian vaikeudesta (onko jäähtyminen tapahtunut nopeasti/hitaasti)
 • Sairastaako uhri jotain perustautia? 
 • Onko uhri nauttinut lääkkeitä tai alkoholia? 

Jos uhri puhuu, kysy seuraavia asioita:

 • Onko muita uhreja? 
 • Onko uhri tietoinen ajasta ja paikasta; muistaako hän kuinka kauan on ollut kylmässä? 3. Onko hän nauttinut lääkkeitä tai alkoholia? 
 • Sairastaako hän esim. hengitys- tai verenkiertoelinsairauksia tai diabetesta? 
 • Onko hänellä vilunpuistatuksia? 
 • Onko hänellä kivuliaita alavatsan kouristuksia? 
 • Ovatko raajat tunnottomat?  

Jos uhri pystyy liikkumaan:

 1. Vaihda märät vaatteet kuiviin. Anna tarvittaessa omia vaatteitasi. Suojaa uhri tuulelta. 
 2. Anna hänelle lämmintä, sokeripitoista juotavaa. 
 3. Pidä hänet rauhallisena liikkeessä ja toimita huonelämpöön. 
 4. Lämmitä hänet upottamalla kädet ja jalkaterät n. 42-43 -asteiseen veteen, lisää samalla  muuta vaatetusta. Suojaa myös pää. Anna lisää lämmintä, sokeripitoista juotavaa. - Värisevän uhrin voit viedä lämmittelemään alalauteille HAALEAAN SAUNAAN (40-50 astetta), jos sellainen on lähistöllä. Huolehdi, että uhri nauttii riittävästi nestettä lämmittelyn aikana.  

Liikuntakyvytön tai tajuton uhri

 1. Vaihda märät vaatteet kuiviin, jos mahdollista. Anna vaikka osa omista vaatteistasi. Älä kuitenkaan altista itseäsi hypotermialle. 
 2. Vältä turhaa liikuttelua, yritä pitää uhri makuuasennossa 
 3. Kääri uhri huopiin tai makuupussiin ja suojaa tuulelta hypopussukalla, jätesäkillä, pressulla tai muulla ilma- ja vesitiiviillä materiaalilla. Jätä hengitystiet avoimeksi. 
 4. Toimita uhri huoneenlämpöön. Kuljeta kylkiasennossa. 
 5. Anna uhrille lämmintä, sokeripitoista juotavaa - älä anna juotavaa tajuttomalle.  

Lisätietoa turvallisesta jäällä liikkumisesta löydät uudesta Järki Jäällä -oppaasta