Etusivu > Pelastu ja pelasta > Jäällä > Jää eri vuodenaikoina
Naisluistelija-aurinkoisella-jäällä_2280x924

Jää eri vuodenaikoina

Syksyisin jään muodostumiseen ja kestävyyteen vaikuttaa olosuhteiden lisäksi se, onko kyse järvestä vai merestä. Keväällä jään petollinen sulaminen aiheuttaa sen, että päällisin puolin voi näyttää siltä, että jää kestäisi.

Teräsjää

Jään kestävyys lasketaan aina teräsjään mukaan ja jalankulkijan alla sitä tulee olla vähintään 5 senttimetriä, jotta jään voi oletttaa olevan kestävää. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Se on kiinteää, suurikiteistä sekä kirkasta.

Syysjää

Vedet jäätyvät, kun pintaveden lämpötila laskee alle nollan. Meriveden suola alentaa hiukan jäätymislämpötilaa, mutta Suomen merialueilla vaikutus on enimmillään noin puoli astetta. Ensimmäisinä jäätyvät rantavedet ja lahdenpoukamat. Viimeisenä jäätyvät ulapat ja virtaavat vedet.

Jää muodostuu epätasaisesti

Alussa jäätä muodostuu epätasaisesti, mutta veden edelleen kylmetessä jää paksunee tyynellä säällä 2,5 millimetriä vuorokaudessa pakkasastetta kohden. Kun ilman keskilämpötila on esimerkiksi -10 astetta, voi vuorokaudessa syntyä 2,5 sentin vahvuinen jää.

Lumi hidastaa jään paksuuntumista

Lumi hidastaa jään paksuuskasvua. Runsas lumi voi painaa jään vedenpinnan alapuolelle. Tällöin halkeamista jään päälle nouseva vesi ja lumi muodostavat sohjoa, joka jäätyy kohvajääksi. Huokoisen ja hauraan kohvajään kantavuus on vain noin puolet teräsjään kantokyvystä.

Lämpötilan vaihtelu aiheuttaa railoja

Lämpötilavaihtelu jään alapinnan ja yläpinnan välillä kutistaa jäätä ja repii siihen railoja. Niihin noussut ja jäätynyt vesi estää sään lämmetessä jäätelien yhteenpainumisen. Näin syntyvä paine työntää jäätä rannoille ja nostattaa ulapoille jääharjanteita.

Kevätjää

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin arvaamattoman. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. Keväällä jää voi pettää kulkijan alla jopa 30 senttimetrin vahvuisena: niin kutsuttu puikkoontunut jää, on kuin astuisi juomapillien päälle. Se on korkeaa, mutta ei kestävää.
kevätjää

Lisätietoa turvallisesta jäällä liikkumisesta löydät uudesta Järki Jäällä -oppaasta