Etusivu > Pelastu ja pelasta > Jäällä > Moottoriajoneuvot jäällä

Moottoriajoneuvot jäällä

Moottorikelkkailu ja autoilu jäällä

  1. Tunne syvyys- ja jääolosuhteet perinpohjaisesti ennen kuin suuntaat jäälle moottoriajoneuvolla
  2. Jään paksuuden lisäksi kestävyyteen vaikuttaa jäänalainen aaltoliike.
  3. Aja hitaasti jäälle ja matele takaisin rannalle. Hidasta, jos muuta liikennettä tulee vastaan ja vältä peräkkäistä ajamista. Aja hitaasti myös sellaisessa kohdassa, jossa jää on voinut jäädä roikkumaan rannan ja kivien varaan.

Moottorikelkalla ja muulla liikkuvalla ajoneuvolla jäällä ajettaessa kantavuuteen vaikuttaa jään vahvuuden ohella jään alla syntyvä veden aaltoliike. Jään kantavuus on heikoimmillaan, kun ajoneuvon nopeus on aaltoliikkeen etenemisnopeuden suuruinen. Turvallisuutensa vuoksi moottorikelkkailijan on tunnettava erittäin hyvin liikkumisalueensa syvyys- ja jääolosuhteet. 
Alla joitakin esimerkkejä kriittisistä nopeuksista.  

Huomioi, että jään paksuus lasketaan aina teräsjään mukaan.
Moottorikelkalla jäällä nopeudet
Jäälle on ajettava aina mahdollisimman hitaasti. Lähestyttäessä rantaa, nopeuden on oltava alle 20 kilometriä tunnissa, ja itse rantaviiva on ylitettävä ryömimisvauhdilla. Vauhtia tulee hiljentää, kun kohdataan toinen moottorikelkka. Paikoissa, joissa jää on voinut jäädä roikkumaan rannan ja kivien varaan, on ajettava hitaasti. 

Peräkkäin ajavista kulkuneuvoista jälkimmäisellä on veden ja jään aaltoliikkeestä johtuen suurempi vaara painua jään läpi.

Lisätietoa turvallisesta jäällä liikkumisesta löydät uudesta Järki Jäällä -oppaasta