Etusivu > Pelastu ja pelasta > Jäällä > Talvivarusteet

Talvivarusteet

Varustaudu jäällä liikkumiseen oikein

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään, jäällä liikkumiseen liittyvät riskit ja varustautuu oikein. Jään kantavuus mitataan aina teräsjään mukaan, jota jalankulkijan alla tule olla aina vähintään 5 senttimetriä.

Alla on kerrottuna lyhyesti, mitä turvallisuusvälineitä jäällä liikkuessaon suositeltavaa olla mukana. 

Naskalit

Jokaisen jäillä liikkujan tärkein turvallisuusvaruste on käyttövalmiina kaulalla roikkuvat naskalit. Ilman naskaleita jäistä on hankalaa, jopa mahdotonta, päästä ylös. Muistathan valita laadukkaat CE-merkityt naskalit.

Vesitiiviisti pakattu kännykkä

Kännykkä on hyvä ottaa mukaan ja pakata se vesitiiviisti. Sillä voi tarvittaessa hälyttää apua.

Kelluttavaksi pakattu reppu

Reppu on pakattava kelluttavaksi ja sen on oltava napakasti mahavyöllä kiinni, Pudotessa avatoon, se pysyy paikallaan ja tiivisti muovipusseihin pakatut tarvikkeet (esim. vaihtovaatteet, tulitikut, puhelin) pysyvät kuivina sekä toimivat kellutusapuna. Takaisin kuiville kipuaminen on tällöin helpompaa.

Hypotermiapussukka

Kylmettyneen auttamiseksi ja omaksikin lämmikkeeksi kannattaa jäälle lähtiessä pakata reppuun kevyt hypotermiapussukka. Sinne voi pujahtaa tauon aikana viimalta suojaan ja lisäksi sillä voidaan estää avannosta autetun lisäjäähtyminen. 

Pilli

Pillillä voi hälyttää apua. Sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi ja siihen jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen.

Kuivapuku

Paljon jäillä ja kylmien vesien aikaan liikkuvien paras turvavaruste on kuivapuku. Kylmässä vedessä hypotermia uhkaa nopeasti, pahimmillaan minuuteissa. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Hyvä aluspukeutuminen lisää puvun lämmöneristyskykyä. Pukuja on erilaisia, myös vaatteiden alle puettavia (ns. MPS-puku eli Multi-Purpose-Suit). MPS-pukua käytetään erityisesti tilanteissa, joissa päällysvaatetusta joudutaan vaihtamaan vallitsevien olosuhteiden mukaan. Ohut puku sopiikin hyvin kaikenlaiseen veneilyyn, kalastukseen, melontaan sekä esimerkiksi retkiluisteluun.

Kelluntahaalari

Kelluntahaalarit ja -puvut sopivat erityisesti kylmälle säälle, koska ne suojaavat tuulelta, sateelta ja paleltumiselta. On kuitenkin syytä huomioida olosuhteet, joissa niitä käytetään. Kelluntahaalari voi paikallaan kelluttaessa hetkellisesti viivästyttää hypotermiaa. Vedessä liikuttaessa se kastuu kuitenkin helposti ja kerää painoa, jolloin pelastautuminen esimerkiksi jäälle voi olla hankalaa. Veneiltäessä avomerellä, aallokossa tai kovassa merenkäynnissä suositellaankin pelastusliivien tai kuivapuvun ja pelastusliivien käyttöä kelluntapukineiden sijaan. 

Jääsauva

Jäillä liikkujien turvavarustukseen kuuluu myös metallipäinen jääsauva. Sillä voi kävellessä tai luistellessa kokeilla kaiken aikaa jään kestävyyttä. Hädän tullen siitä on apua itsensä ja toisten auttamisessa: sen avulla voi vetää avantoon mulahtaneen ylös.

Pelastusliivit vai ei?

Vesialueella liikuttaessa kannattaa pohtia pelastusliivien käyttöä kuivapuvun kanssa. Jäihin pudottaessa pelastusliivit voivat hankaloittaa pelastautumista. Etenkään ns. paukkuliivejä ei tule käyttää jäällä liikuttaessa. Pelastusliivien sijasta voi harkita ohuempia kelluntaliivejä. Omien varusteiden kelluttavuutta on hyvä puntaroida sekä ottaa huomioon alue, jolla liikkuu. Jos avannosta ei pääse omin avuin ylös, pelastusliivit kannattelevat pinnalla, mutta ne päällä itsensä kampeaminen ylös naskaleiden avulla voi olla hyvin haasteellista.


Lisätietoa turvallisesta jäällä liikkumisesta löydät uudesta Järki Jäällä -oppaasta