Hyppää sisältöön

Mökillä

Suomi on tunnettu mökkikansana ja kesän saapuessa moni meistä suuntaakin mökille lepäämään ja nauttimaan luonnon rauhasta. Tämän vuoksi on tärkeää, että olemme valmistautuneita ja tietoisia siitä, kuinka voimme varmistaa vesiturvallisuutemme mökillä ollessamme. Tällä sivulla saat tärkeitä vinkkejä vesiturvallisuuden varmistamiseksi.

Alkoholi ei kuulu vesille

Alkoholi ei kuulu vesille – päihtyneenä ei tule mennä uimaan tai veneilemään. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä samalla heikentää kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Humalassa alttius tapaturmille kasvaa. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta.

Vaaratilanne voi sattua myös sinulle

Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan tulee aina ottaa kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmillä matkoilla, joten turhia riskejä kannattaa välttää.

Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta.

Pue pelastusliivit aina vesillä liikkuessasi

Vesille suunnataan liian usein ilman oikeaoppisesti päälle puettuja pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pukekaa pelastusliivit.

Puhelin mukana

Monet haluavat olla mökillään rauhassa ilman häiriötekijöitä. Kännykän hylkääminen mennessä rantaan tai veneilemään, on kuitenkin huono idea. Se kannattaa olla mukana kaikessa puuhastelussa, varmiten tiiviiseen muovipussiin, jolloin puhelinta voi käyttää, vaikka joutuisi veden varaan. Puhelin on myös tarpeen, jos esimerkiksi veneestä loppuu kesken kaiken polttoaine tai joutuu merihätään.

Loukkaantuneena voi olla pitkä matka koittaa liikkua lyhytkin matka. Tai entä, jos joku muu tarvitsee sinun apuasi?

Tiedä tarkka sijantisi

Mökille on vaikeaa neuvoa apua, jos tarkka sijainti ja osoite ei ole tiedossa. Hätäkeskukseen soitettaessa tulee myös olla tarkka oikean kunnan kanssa. Kuusitie 3 saattaa esimerkiksi löytyä kaikista lähikunnistakin. Osoite ja sijantitiedot kannattaa olla näkyvillä mökillä ja niistä on hyvä kertoa myös vieraille.

Suomi 112 -sovellus kannattaa asentaa jokaiseen puhelimeen, koska soitettaessa hätänumeroon sen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tietoonsa soiton sijainnin. 

Vilvoittele ennen uimista

Saunomisen jälkeen on hyvä ottaa muutaman minuutin vilvoitteluhetki ennen veteen pulahtamista. Kuumasta kylmään mentäessä sydän rasittuu ja verenpaineen nopea vaihtelu voi aiheuttaa huimausta. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti niin, että jalat yltävät tarvittaessa pohjaan.

Mökkirannan apuvälineitä

Hätätilanteeseen on hyvä valmistautua etukäteen, vaikkei ikinä joutuisi taitoja ja tietoja käyttämään. Rannan läheisyydessä on hyvä esimerkiksi olla

  • Narulla varustettu ämpäri
  • Narulla varustettu kanisteri

Ämpäri ja kanisteri ovat helppoja apuvälineitä, jos joku tarvitsee rannan läheisyydessä apua. Hieman vettä ämpärin tai kanisterin pohjalle, Sitten heitto hädässä olevalle: apua tarvitseva nappaa kiinni välineestä ja hänet voi vetää narusta rantaan. Heittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi harjoitella myös lasten kanssa.

10 vesiturvallisuusvinkkiä mökille

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.
Ämpärillä pelastaminen

Katso lisää vesiturvallisuusvideoita Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliito YouTube -kanavalta.