Etusivu > Pelastu ja pelasta > Rannalla > Mökillä
DSC_9846

Mökillä

Puhelin mukana

Monet haluavat olla mökillään rauhassa ilman häiriötekijöitä. Kännykän hylkääminen mennessä rantaan tai veneilemään, on kuitenkin huono idea. Se kannattaa olla mukana kaikessa puuhastelussa, varmiten tiiviiseen muovipussiin, jolloin puhelinta voi käyttää, vaikka joutuisi veden varaan. Puhelin on myös tarpeen, jos esimerkiksi veneestä loppuu kesken kaiken polttoaine tai joutuu merihätään.

Loukkaantuneena voi olla pitkä matka koittaa liikkua lyhytkin matka. Tai entä, jos joku muu tarvitsee sinun apuasi?

Tiedä tarkka sijantisi

Mökille on vaikeaa neuvoa apua, jos tarkka sijainti ja osoite ei ole tiedossa. Hätäkeskukseen soitettaessa tulee myös olla tarkka oikean kunnan kanssa. Kuusitie 3 saattaa esimerkiksi löytyä kaikista lähikunnistakin. Osoite ja sijantitiedot kannattaa olla näkyvillä mökillä ja niistä on hyvä kertoa myös vieraille.


Suomi 112 -sovellus kannattaa asentaa jokaiseen puhelimeen, koska soitettaessa hätänumeroon sen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tietoonsa soiton sijainnin. 

Vilvoittele ennen uimista

Saunomisen jälkeen on hyvä ottaa muutaman minuutin vilvoitteluhetki ennen veteen pulahtamista. Kuumasta kylmään mentäessä sydän rasittuu ja verenpaineen nopea vaihtelu voi aiheuttaa huimausta.

Mökkirannan apuvälineitä

Hätätilanteeseen on hyvä valmistautua etukäteen, vaikkei ikinä joutuisi taitoja ja tietoja käyttämään. Rannan läheisyydessä on hyvä esimerkiksi olla
  • Narulla varustettu ämpäri
  • Narulla varustettu kanisteri

Ämpäri ja kanisteri ovat helppoja apuvälineitä, jos joku tarvitsee rannan läheisyydessä apua. Hieman vettä ämpärin tai kanisterin pohjalle, Sitten heitto hädässä olevalle: apua tarvitseva nappaa kiinni välineestä ja hänet voi vetää narusta rantaan. Heittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi harjoitella myös lasten kanssa.

Katso tästä, kuinka tutulla ja turvallisella ämpärillä voi pelastaa.
Lue lisää vedestä pelastautumisesta ja pelastustaidoista.