Etusivu > Pelastu ja pelasta > Tunnista ja pelasta hukkuva
DSC_9599

Tunnista ja pelasta hukkuva

Hukkuva ei näytä hukkuvalta

Hukkuva ihminen ei välttämättä näytä siltä, mitä useimmat ihmiset odottavat. Hukkuva ei välttämättä tee roiskeita tai huido käsillään apua, eikä aina pysty huutamaan apua. Puhutaankin ns. hiljaisesta hukkumisesta. Kun ihminen taistelee hengestään, hänen on mahdotonta huutaa apua, koska kaikki energia menee siihen, että hengitystiet pysyvät veden pinnalla.

Lisää tietoa hiljaisesta hukkumisesta löytyy esimerkiksi Mario Vittonen sivulta.

HRAP - näin pelastetaan veden varaan joutunutH = Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R = Rauhoitu 
itse ja Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A = Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P = Pelasta
: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Opettele ensiapua

SPR:n sivuilta löytyvät viralliset elvytysohjeet. Toisen auttaminen ei ole rakettitiedettä, mutta siihen on hyvä perehtyä rauhassa ilman oikeaa hätätilannetta. SPR:n ensiapuohjeet löytyvät täältä. Sivustolta voi myös ilmoittautua ensiapukurssille.