Etusivu > Pelastu ja pelasta > Varusteet > Pelastusliivit

Pelastusliivit

”Suurin osa vesiliikenteessä hukkuneista on ollut ilman pelastusliivejä”

Kahdeksan kymmenestä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. Pelastusliivien pelastava vaikutus on kiistaton ja viranomainen sekä ammattilainen toisensa jälkeen vastaa kysymykseen "Mikä on vesillä liikkujan tärkein turvaväline?" samalla tavalla: Pelastusliivit.

Pelastusliivejä kutsutaan usein halvaksi henkivakuutukseksi. Vain muutaman kympin satsauksella voi turvata oman ja läheisten vesillä liikkumisen. Alla vinkkejä pelastusliivien valintaan ja huoltoon.


Minkälaiset liivit sopivat juuri sinulle?

Ole rehellinen itsellesi, kun ostat pelastusliivit tai kelluntapukineen. Jos uimataito tai kokemus vesillä liikkumisesta on vaatimatonta, kannattaa unohtaa kaikki 50 Newtonin kelluntapukineet. Painon suhteen on myös syytä olla rehellinen. Paljonko painatkaan vesillä täysissä pukeissa, kenties saappaat jalassa? 

Ostaessasi uusia pelastusliivejä, vaadi avointa ostoa sekä mahdollisuus kokeilla liivejä käytännössä. Testaa, istuvatko ne hyvin ja tuntuvatko ne mukavilta. Muista, että liivien alle pitäisi mahtua myös päällystakki tai muuta vaatetta. Kokeile istumista liivit yllä, sillä veneily on yhtä istumista!

Suomessa kaikkien pelastusliivien tulee täyttää ominaisuuksiltaan määritetyt direktiivit. Kelluttavuus ilmoitetaan Newtoneina (N).

Pelastusliivit: Lapset, uimataidottomat ja heikkouimataitoiset

100 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi suojaisilla vesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa. Näitä liivejä valmistetaan ainoastaan oranssina, punaisina tai keltaisina, ja niihin kuuluvat pakollisina heijastin sekä pilli. Tällaiset liivit hankitaan lapselle.

Paukkuliivit: Vaativiin olosuhteisiin aikuisille

150 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi rannikkovesillä. Ne kääntävät tajuttoman selinkelluntaan 5 sekunnissa. Yleensä ne ovat ilmatäytteisiä, ja niitä saa myös haararemmillä varustettuna. 
275 Newtonin liivit on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. Ne kääntävät tajuttoman henkilön turvalliseen kellunta-asentoon 5 sekunnissa. Liivit ovat yleensä ilmatäytteisiä.

Kelluntaliivit: Uimataitoiselle, jolla on apu lähellä

50 Newtonin kelluntaliivit, -takit ja -haalarit on tarkoitettu ainoastaan uimataitoisille käytettäväksi suojaisilla vesillä, rannan läheisyydessä, missä apu on lähellä. Kelluntaliivejä suositaan esimerkiksi vesiurheilussa, koska niiden kanssa liikkuminen on vaivatonta.

Ne eivät käännä tajutonta ihmistä selälleen ja niistä puuttuu useimmiten kaulus. Kelluntapukineita ei valmisteta alle 30-kiloisille lapsille.


Ovatko pelastusliivit/ paukkuliivit käyttökelpoiset?

Ostaessasi liivit, tarkista, että ne ovat hyväksytyt sekä ehjät. Liivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain.

  1. Hyväksyttyjen pelastusliivien ja -pukineiden sisäpuolella on CE-merkintä. 
  2. Saumat ovat ehjät
  3. Kellunta-aine on ehjää ja kimmoisaa
  4. Kiinnitysnauhat ja -soljet sekä muut erillisosat ovat ehjät
  5. Pintamateriaali on ehjä
  6. Paukkuliivien huoltoon kuuluu liivien testitäyttö. Puhaltamalla liivit saa täyteen, mutta sisään voi mennä kosteutta. Apuna voi käyttää esimerkiksi ilmapallopumppua.
Ja ei kuin vesille!


Pelastusliivien huoltaminen