Etusivu > Pelastu ja pelasta > Vesillä > Veneily
DSC_9903

Veneily

Veneilijän tärkein varuste ovat pelastusliivit

Kahdeksan kymmenestä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. Pelastusliivien käyttö aina vesillä liikuttaessa vähentäisi vesiliikenteessä tapahtuvia hukkumiskuolemia merkittävästi. Vain muutaman kympin satsauksella voit turvata oman ja läheistesi hengen vesillä liikuttaessa. 
Pelastusliivejä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Lue lisää pelastusliivien valinnasta ja huollosta täältä.
Lue lisää veneilyvarusteista tästä.

Tee tilannearvio ennen kuin lähdet vesille - älä anna sään yllättää


 • Muista aina tarkistaa säätiedotukset ennen kuin lähdet vesille ja varustaudu sen mukaisesti. 
 • Kovan myrskyn tullen kannattaa miettiä, lähteekö lainkaan liikkeelle. 
 • Ilmoita myös läheisillesi, kun olet lähdössä vesille. 
 • Ota mukaan kännykkä vesitiivisti pakattuna ja mielellään 112-sovelluksella varustettuna. 

Miten toimia, jos vene kaatuu?

Jos vene syystä tai toisesta kaatuu, toimi seuraavasti:

 • Säilytä maltti ja ajattele, että kyllä tästä selvitään.
 • Älä päästä venettä karkuun, vaan pidä siitä kiinni.
 • Pyri saamaan myös airot talteen.
 • Siirry seuraavaksi veneen perään ja pyri pääsemään kölin päälle. Vesi jäähdyttää 25 kertaa nopeammin kuin ilma. Nouse varovasti, jottei vene keikahda ja pudota sinua veteen.
 • Kun olet päässyt kölin päälle, ota airot ylös ja auta kaveria pääsemään veneen päälle. Kun molemmat ovat päässet vedestä pois, huutakaa apua  ja melokaa rantaan päin. 
 • Jos ranta on todella kaukana, kannattaa ehkä yrittää veneen kääntämistä oikein päin. Molemmat siirtyvät samalle puolelle venettä ja työtävät jaloilla sekä vetävät käsillä venettä kääntymään. Toinen toimii vastapainona.
 • Molempien päästyä veneeseen aloitetaan tyhjentäminen. Jos vene on kiikkerä ja vesi lämmintä, voidaan venettä tyhjentää jo ennen veneeseen menoa. Veneessä rutistetaan vaatteet kuiviksi ja estetään jäähtyminen esim. hypopussukalla.

Katso myös ohjeet vedestä pelastautumiseen

Alkoholi ei kuulu vesille

Suomessa hukkuu vuosittain 150 - 200 ihmistä, joista yli puolet on alkoholin vaikutuksen alaisena. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa sitäkään pienemmässä humalassa, jos kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. 
Humalassa tulee helpommin tehtyä arviointivirheitä ja alkoholi vaikuttaa myös toimintakykyyn ja uimataitoon, mikä voi hätätilanteessa olla kohtalokasta. Ethän auton ratissakaan naukkaile viiniä tai olutta, joten miksi sitten veneen ruorissa. Sinä voit vaikuttaa asenteisiin: käyttäydy itse asianmukaisesti ja ohjeista myös läheisiäsi. Lue lisää

Opettele lukemaan merikarttaa ja tunne väistämissäännöt 

Hyvä merimiestapa edellyttää vastuuta ihmisten ja alusten turvallisuudesta. Huolehdi, että omat tietosi ja taitosi ovat ajan tasalla. Osaatko tarvittaessa lukea merikarttaa, jos muut navigoinnin apuvälineet eivät toimi? Tiedätkö, ketä sinun tulee väistää vesillä? Nämä taidot ovat jokaisen veneilijän perustaitoja. Veneilijän on myös hallittava meriradion käyttö tietyin yhteisin säännöin. Perusensiaputaidot luovat niin ikään turvaa. 
Veneilyjärjestöt ja niiden alaiset seurat sekä kansalais- ja työväenopistot tarjoavat koulutusta, josta saat valmiudet vesillä liikkkumiseen. Lue lisää eri koulutuksista Trafin sivuilta
Väistämissäännöt tiiviissä muodossa löydät myös Trafin sivuilta. 

 • Veneillessä on muistettava pelastusliivien käyttö: liivien on oltava päällä ja kiinnitettyinä, jotta niistä on hyötyä.
 • Tee tilannearviointi ennen kuin lähdet vesille - älä anna sään yllättää.
 • Varusta vene oikein: airot, ankkuri, äyskäri ja tulppa, moottoroidussa veneissä täytyy olla myös hyväksytty käsisammutin.
 • Huomioi muut vesilläliikkujat.